2007/07/10

A rúzs

Az utolsó simításokat végezte arcán. Sminkje tökéletes volt, már csak a rúzs vakító pirosa hiányzott ajkairól.
Kezébe vette a kedvenc darabját, levette a kupakot, majd kicsvarta. Éppen csak elkezdte a műveletet, mikor a kis vörös rúzs hirtelen életre kelt, és kiugrott a kezéből. Saját magával egy laza vonalat festett a tükörre, melyben a nő nap mint nap magát nézte. Magát, ahogy állandóan elégedetlen volt a külsejével. Rengeteg sminkszere volt, jobbnál jobb márkák, melyektől a megszépülést várta.
A rúzs összemaszatolta a tükröt, majd megszólalt:
- Miért csinálod ezt minden áldott nap? Azt hiszed, hogy ha elfeded az arcod mindenféle kencével, tényleg szebb leszel?... - és újabb alaktalan pacát ejtett a tükrön. Az addig formás kis feje most eltorzult, szétkenődött.
- Engem nem ezért találtak ki. Vedd már észre, hogy szép vagy! - újabb vonal a tükrön. - Szép vagy, amikor felkelsz, amikor hazajössz a munkából egy fárasztó nap után, szép vagy szex után... miért hiszed, hogy csak egy rúzs képes gyönyörűvé és kívánatossá varázsolni? - megint egy maszat. Minden mondatánál újabb és újabb firkát rajzolt a tükörre.
- Látlak, mikor fedetlen arccal, nyúzottan nézed magad a tükörben... látom a szemedben a könnyeket, melyek csak azért nem csordulnak le az arcodon, mert lenyeled őket, és előveszed a festékeket... hát nem látod, hogy a férjed szépnek lát? Olyannak, amilyennek megismert... emlékszel? A tóparton... sáros voltál és sminktelen, és ő úgy szeretett meg! Miért teszed hát fel minden nap ezt a maszkot?!... Ő gyönyörűnek lát, a többi ember meg kit érdekel? Lásd meg végre a saját szépségedet, önmagadban!
A kis rúzs, immár üresen, leesett a földre. A tükrön egy négyzetcentinyi üres hely sem maradt. Piros és maszatos volt az egész.
A nő nem tudott már belenézni. Nagyot sóhajtott, mikor a férje lépett be a szobába.
- Szerinted... szerinted szép vagyok? - kérdezte tőle remegő hangon a nő.
A férfi válasz helyett megölelte és megcsókolta. Majd végül így szólt:
- Szép vagy, mint mindig is voltál. Csak sok a smink. - és kacsintott.
- Igazad van - mondta a nő elszántan, és elvonult, hogy lemossa az arcát.